uzak takip: Sarkis Yıldız'da









Yıldız Teknik Üniversitesi'nde sergi açan Sarkis, 'kötülükleri def etmek' için de sahnede kurşun döktü
Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin Davutpaşa'daki kampüse gönderilmesi tartışmalarına çağdaş sanatın önemli isimlerinden Sarkis de dahil oldu.

Site başlıklı retrospektif sergisi halen İstanbul Modern'de devam eden sanatçı, fakültenin Yıldız yerleşkesinde kalması için, YTÜ Yüksel Sabancı Sanat Merkezi'nde bir sergi daha açtı. Sarkis'in daha önceki sergilerinde çektiği fotoğraflarların sokak afişleri formunda yer aldığı sergi Sarkis Yıldız'da ismini taşıyor.

Serginin önceki gün gerçekleştirilen açılışında bir konuşma yapan Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Ruhi Ayangil, kendilerine verdiği destek için Sarkis'e teşekkür etti. Sanatçının "arazların kovulması ve kötülüklerin defi için" bir performans sergileyeceğini söyleyerek Sarkis'i davet etti. Sahneye çıkan Sarkis, 'kurşun dökme' perfomansı sergiledi. Ortaya çıkan sonucun bir heykel olduğunu vurgulayarak, eserini Sanat ve Tasarım Fakültesi koleksiyonuna armağan etti.

Sembolik Katkı
Kurşun dökme ritüelini ilk olarak 1968 senesinde tecrübe ettiğini, o zamandan beri de kendisi için yeni bir doğuşu simgeleyen her olaydan önce kurşun döktüğünü anlatan sanatçı, performansıyla fakültenin yaşadığı sorunlar karşısında öğrenci ve öğretim görevlilerine sembolik bir katkıda bulunmak istediğini belirtti.

Sarkis, "Sanatla uğraşan gençlerin şehrin potansiyelinden yararlanıp ona göre şekillenmeleri lazım. Şehirden uzaklaşırlarsa bu sergide yer alan afiş dili yok olur. Bunu önlemek lazım" sözleriyle de kampüsün Yıldız'da kalmasını isteyenlere desteğini dile getirdi. Sarkis Yıldız'da sergisi 6 Kasım'a dek görülebilir.

0 yorum:

Post a Comment