:mentalKLİNİK 'tAVŞANdELİĞİ' @ GALERIST


22 Ekim - 21 Kasım 2009

Sergi Açılış: 22 Ekim / 19.00 - 21.00

Saat: 19.00 - 21.00

Galerist, güncel sanatın tanım ve algısını genişleten çalışmaları ile ilgi uyandıran :mentalKLİNİK, Yasemin Baydar ve Birol Demir’in heykel, video, ses ve ışık gibi farklı sanat formlarından oluşan son dönem işlerini sanatseverlerle paylaşmaya hazırlanıyor. Sanatçı ikilisinin Galerist Galatasaray’daki ilk sergisi ‘tAVŞANdELİĞİ’, 22 Ekim – 21 Kasım tarihleri arasında gezilebilir.

tAVŞANdELİĞi ile :mentalKLİNİK, bildiğimiz dünyanın sınırında, kurguyla gerçeğin birbirinin içinde eridiği tanımsız bir zamanda izleyicisini Alice’in Harikalar Diyarı’na yaptığı yolculuğa benzer bir gezintiye çıkmaya davet ediyor. Gerçek dünyadan eksiltilmiş hacimleri, galeri mekânında artırılmış olarak karşımızda buluyoruz. Geçitler olarak kurgulanan ancak hiçbirinin koridora açılmadığı mekânda, eserler bizi baştan çıkararak temasa sürüklüyor. Buna rağmen, mekânın çelişkisinin yarattığı sıkışmış atmosfer bizi adeta mekânla birlikte tanımsız bir zamana sıkıştırıyor. Bununla yüzleşmek izleyiciye, hem bir özgürleşme hem de bir yıkım ihtimali sunuyor. Görüntülerin bizim konumumuza göre değiştiği, kaynak ve işlevlerinden bağımsızlaşmış seslerin bizi sürekli takip ettiği bir dünyada, acaba biz de cevap aramak yerine doğru soruları sorabilecek miyiz?

tAVŞANdELİĞİ sergisi ile :mentalKLİNİK atmosfersiz yıldızların olay ufkunda dolanıyor.

Sanatçılar Hakkında
:mentalKLİNİK, bağımsız birer sanatçı olarak edindikleri sanat deneyiminden sonra 1998 yılında Yasemin Baydar ve Birol Demir tarafından kurulmustur. Yasemin Baydar (*1972, İstanbul) ve Birol Demir (*1967, Ankara ikilisinden olusan :mentalKLİNİK teorik ve sanatsal bakıs açısını sunmak için 2000'de İstanbul Nisantası’nda kendi mekanını açtı. "Bireysel metodolojisini temsilen :mentalKLİNİK sürekli olarak sergiler ve sergi modelleri gerçeklestirmekte. :mentalKLİNİK, resimden software’e farklı malzemeler kullanarak 21.yüzyıl parçalarını, kendi yapıtasları olarak etiketler. :mentalKLİNİK'in isleri izleyiciyi tanımsız mekânlar, kararsız bölgeler ve donmus zamanlarla karsı karsıya getirir. :mentalKLİNİK simdi ve gelecek arasındaki esikte hem sanal gerçekliği hem de gerçek dünya unsurlarını barındıran arttırılmıs bir gerçeklik olarak tanımlanan bir geleceği kurgular.

Görsel: True Blue (Sol), Tek Ekran Video / Renkli / Sessiz, 30’’, 2009

0 yorum:

Post a Comment