ERDEM HELVACIOĞLU SES ENSTALASYONU/SOUND INSTALLATION@NOA, ALİ HOCA



Türkiye’deki ilk kalıcı ses enstalasyonu NON sanatçısı Erdem Helvacıoğlu tarafından gerçekleştirildi. Bu interaktif ses enstalasyonu NOA'nın Galata’daki Ali Hoca Binası içine yerleştirildi.

Eser, NOA'nın birinci yıl kutlamasının yapılacağı 19 Kasım günü ilk kez dinleyiciler ile buluşacak.

Enstalasyon bina girişine yerleştirilen bir laptop, kamera, ekran ve 6 hoparlörden oluşmakta. Özel olarak tasarlanan program, binaya giren kişileri sensör vasıtası ile algılamakta ve daha sonra rastlantısal olarak seçilen ses parçası bloklarını çalmaktadır. Yaklaşık 30 saniye süren her bir bloğa aynı zamanda özel olarak tasarlanan görseller eşlik etmektedir.

Enstalasyon için bir günlük zaman aralığı sekiz eşit parçaya bölündü. Bu zaman aralıkları ve duygu değişimlerini betimleyen çok sayıda ses tasarlandı. Böylelikle bina içine giren her kişinin farklı duyacağı bir ses çalışması, farklı ses dünyaları ortaya çıktı.

Helvacıoğlu, elektroakustik ve yeni müzik işleri ile tüm dünyada tanınan, günümüzün en önemli Türk bestecilerinden. Daha önce de 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ne Atatürk Kültür Merkezi için tasarladığı ve bina içine yerleştirdiği ses enstalasyonu projesi ile katılmıştı.

NOA 1. yıl kutlamalarında ayrıca 13 ve 15 numaralı dairelerde Galeri NON sanatçılarından Güneş Terkol, Gökçen Cabadan, Nazım Hikmet Richard Dikbaş ve Gökçe Çelikel'e ait işlerden bir seçki sergileniyor.

///////////

The first permanent sound installation in Turkey (to be placed in a residential building) has been created by NON artist Erdem Helvacıoğlu. This interactive sound-installation can be viewed at the entrance of NOA's Ali Hoca Building in Galata.

The work will meet viewers on 19 November, during the first anniversary celebration of NOA.

The installation consists of a laptop, camera, screen and 6 speakers placed in the entrance of the building. The specially designed program detects via a sensor entries to the building and plays randomly selected sound unit blocks. Each block is around 30 seconds and accompanied by specially designed visuals.

For the installation, a period of 24 hours was divided into eight equal sections. Sound units describing changes in mood were designed for each section. Thus each new entrant to the building will be met by a different world of sound.

Helvacıoğlu is a contemporary Turkish composer renowned worldwide for his electro-acoustic and new music works. He previously took part in the 10th International Istanbul Biennial with the sound installation project he designed and placed in the Atatürk Cultural Centre.

The installation is accompanied by a selection from the works of NON artists Güneş Terkol, Gökçen Cabadan, Gökçe Çelikel and Nazım Hikmet Richard Dikbaş exhibited in rooms 13 and 15.

0 yorum:

Post a Comment