Tophane'de güncel sanata saldırı



Dün gece yeni sergilerini açan Tophane'deki galerilere kalabalık bir grup saldırdı. Galerilerin camlarını kırıp açılışa gelenleri tartaklayan, biber gazı sıkan, yaralayan grup, kapı önünde içki içilmesini istemeyen Tophaneli gençlerden oluşuyordu

İSTANBUL - Dün gece Tophane’ye, aynı gün açılan beş sergiyi birden gezmek için gidenler, mahallelinin saldırısına uğradı. Öfkeli kalabalık, galerilerin camlarını kırdı, sergiye gelenlere biber gazı sıktı ve bir çok kişiyi yumruklayarak, taş atarak yaraladı.
Olaylar özellikle, Tophane Spor Kulübü’nün hemen yanındaki Galeri Non’da odaklandı. Galeri Non’da Atatürk, milliyetçilik, din gibi tabuların güçlü olduğu alanları eleştiren işleriyle tanınan Extramücadele’nin sergisi vardı. Galeri Non’a gelen kalabalık, galerinin önünde bekleyenleri tartaklamaya başladı. Galerinin içine de giren ve buradakileri tehdit eden kalabalık, daha sonra biber gazı sıkıp kaçtı. Bu arada galeri yöneticisi Derya Demir, kepenkleri kapattı ve polise haber verildi. Üç polis memurunun gelmesinin ardından kepenkler açıldı ve içeride kapalı kalanlar da dağıldı. Bu esnada tüm sokağa yayılan, gençlerin ağırlıkta olduğu, aralarında çocukların da görüldüğü kalabalık sergiye gelenlere saldırmaya başladı. Atılan taşlar ve yumruklardan dolayı kimi sanatçı, gazeteci ve izleyicilerin arasında bulunduğu beş kişi yaralandı. Bu arada kalabalık, Galeri Non’un bulunduğu Boğazkesen Caddesi üzerindeki iki galeriye daha saldırıp kapılarını, camlarını kırdı.

‘Çok kötü şeyler olacak!’

Saldırı sırasında ve ardından olay yerinden uzaklaşanları tehdit eden saldırganların herhangi bir slogan atmadıkları, ‘Buradan gidin, sizi istemiyoruz, çok kötü şeyler olacak’ dedikleri kaydedildi. İlk saldırının ardından gelen üç polis memurunun, saldırıların devam etmesi karşısında etkisiz kalması üzerine mahalleye çok sayıda polis gönderildi ve sanatçıların da dağılmasıyla olaylar sona erdi.

‘Organize saldırı’

Saldırıya uğrayan galerilerden Galeri Outlet’in sahibi Azra Tüzünoğlu, Radikal’e olayı “Kimin saldırdığını şu anda bilemiyoruz ama bu organize bir saldırı. Bütün galerilere birden saldırdılar. Tophaneli gençlerin yaptığı ortada. Geçen hafta da Rodeo’ya saldırmışlardı” diye özetledi.
Saldırı anında Galeri Non’da olan galerici Haldun Dostoğlu, olayın beklenmedik olmadığını söyledi. Dostoğlu’na göre ‘Bu tam anlamıyla bir yaşam stili çatışması’. Dostoğlu, “Orası İstanbul’un zor sokaklarından biri. İnsanlar açılışta içkisini alıp dışarıya çıkıyor ve mahalleli bundan rahatsız oluyor. Hep bir temkinlilik vardı ama bu gece beş açılış birden olduğu için bu temkin elden bırakıldı herhalde’ dedi.

Galerilerin yeni gözdesi

Saldırıya uğrayan galerilerden birinin, Galeri Elipsis’in sahibi Sinem Yörük ise “Çok saçma bir şey, ne diyeceğimi bilmiyorum. Bizim apartmanın girişindeki vitrinleri kırmışlar, ben yukarı çıkanları içeri alıp kepengi kapattım.” demekle yetindi.

Geçen hafta da saldırı oldu

Geçen hafta da Tophane’deki bir başka galerinin, Rodeo’nun açılışında benzer bir gerilim yaşanmış galerinin önünde toplanan küçük bir grup, açılışa gelenleri ‘İçkinizi dışarıda içmeyin’ diye ‘tehditkar’ olduğu söylenen biçimde uyarmıştı. Rodeo’nun hemen yanındaki bir başka sanat mekanı olan Tütün Deposu’nun yöneticileri de özellikle açılışlarda, kapının önünde içki içilmesi durumunda tepki aldıklarını, bunun bir süredir bir gerilime dönüştüğünü söyledi.
Tophane’de son bir kaç yıl içinde, özellikle genç, farklı sanatçılarla çalışan birçok galeri açıldı. Dün gece de bu galerilerden beşi, Outlet, Elipsis, Non, Pi Artworks ve Galeri Apel yeni sergilerini aynı gün başlatarak ortak bir açılış yapmıştı. Galeriler, ‘Tophane Art Walk’ sloganıyla, pazar günleri de açarak izleyiciye topluca bütün galerileri gezmeye çağırıyor, bu anlamda ortak tavır alıyorlar. Yaptıkları sergilerle de bu galeriler son yılların en gözde sanat mekanları arasında. (Radikal Kültür Sanat)

0 yorum:

Post a Comment