TOPHANE SALDIRISI İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Dün akşam Tophane sanat galerilerinin ortak açılışı sırasında düzenlenen örgütlü saldırıda, sergi açılışına katılan sanat izleyicileri 40-50 kişilik bir grup tarafından tartaklandı, yaralandı, galeriler tahrip edildi. Aralarında sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler, yazarlar, Türkiye ve yurtdışından gazeteciler, yabancı ülkelerin kültür ataşeleri olan sanatseverler üzerinde tam bir terör ortamı yaratıldı. Saldırıda, gaz spreyi, bıçak, kırık şişeler, demir sopalar ve coplar kullanıldı. Polonya, Hollanda, Alman, İngiliz uyruklu sanatseverler de hastanelere kaldırıldı. Saldırının daha vahim sonuçlar yaratmaması büyük şanstı.

Bir süreden beri, Tophane’de bir grubun sanat galerilerinin açılışını ve calışmalarını engellemeye yönelik şiddet unsuru içeren eylemlerine şahit olduk. Çesitli defalar galerilerimiz, sanatçılar, ve izleyiciler taciz ve tehdit edildi. Bu eylemlerin, internet üzerinden ve mahalledeki mekanları kullanarak örgütlenen bir grup tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz.

Taşındığımız ilk günden beri, komşularımızla, çocuklarla, anne ve babalarla, esnafla iletişim içerisinde olduk, beraber projeler gerçekleştirdik. Biz Tophane’deki kültürel çeşitliliğin ve dokunun kalıcı bir parçası olduğumuza inanıyoruz. Bu örgütlü saldırılar, Tophane ahalisine mal edilemez. Bu saldırganlar, mahallemizin güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

İstanbul’un merkezinde, bir kültür başkentinde yaşanması hiçbir şekilde kabul edilemez bu örgütlü saldırı, aynı zamanda tüm sanat kurumları için de ciddi bir uyarıdır. Bu eylemin nasıl örgütlendiğiyle ilgili ciddi bir soruşturma yapılması ve sorumluların bulunması kentimizin güvenliği açısından zorunludur.

Daha önce Tophane’de İMF protestolarına katılanlara karşı yaşanan linç girişimi de bu oranda bir şiddet gösterisi olmuş ve basına yansımıştı. Ancak bu olaylar sonrasında saldırganların cezasız kalması, bu tür şiddet eylemleri yapan gruplar için cesaretlendirici bir örnek olmuştur.

Valilik, emniyet ve siyasi partiler bu konuya gereken duyarlılıkla yaklaşırlarsa, bu gibi saldırıların önünün kesileceğine inanıyoruz. Aksi takdirde bu tür eylemler, daha vahim boyutlar kazanabilir ve kentimizin sosyal ve kültürel hayatı için bir tehdit haline gelebilir.

Olayın tekrar etmesine fırsat vermemek üzere dün gece yaşananlara tanık tüm dostlarımızı Beyoğlu Karakolu’na ifade vermeye çağırıyoruz.

Tophane galerileri, sanatçılar ve sanatseverler

0 yorum:

Post a Comment